Μήνες κράταγε ως επτασφράγιστο μυστικό την «επιχείρηση αντιμόνιο» ο δήμαρχος Χίου

Όσο κι αν ο δήμαρχος Χίου κ. Γιάννης Μαλαφής επιχειρεί να πείσει ότι για την «επιχείρηση αντιμόνιο» έμαθε από τις εφημερίδες και ως όφειλε έσπευσε να ζητήσει ενημέρωση από το αρμόδιο υπουργείο περιβάλλοντος και Ενέργειας, τα… ντοκουμέντα και μάλιστα του δήμου Χίου άλλα λένε.

Συγκεκριμένα:

1. Στις 16 Απριλίου 2024 ο ίδιος ο δήμαρχος υπογράφει έγγραφο ανάληψης οικονομικής υποχρέωσης για την μετάβασή του στην Αθήνα, προκειμένου να συναντηθεί στις 29 του ιδίου μήνα με την υφυπουργό ΠΕΝ. Το έγγραφο αυτό για άγνωστους λόγους δεν αναρτήθηκε αμέσως, αλλά σχεδόν έναν μήνα αργότερα (14.5.2024) στην Διαύγεια (έγγραφο 1).

2. Μερικές ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 22 Απριλίου 2024 η δημοτική επιτροπή εγκρίνει την μετάβαση του δημάρχου στην Αθήνα, ύστερα από πρόσκληση της υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αλεξάνδρας Σδούκου, θα μεταβεί στην Αθήνα αυθημερόν, προκειμένου να ενημερωθεί για την αξιοποίηση φυσικών πόρων. Η συνάντηση θα
πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ώρα 14.30 μ.μ. (έγγραφο 2).

 

Προκύπτει, λοιπόν, ότι ο κ. Μαλαφής έλαβε πρόσκληση από την κα Σδούκου για συνάντηση, με αντικείμενο «την αξιοποίηση φυσικών πόρων», στους οποίους προφανώς περιλαμβάνεται και ο μεταλλευτικός χώρος του αντιμονίου στην περιοχή Κεράμου.

Σιγή ασυρμάτου επί μήνες από τον δήμαρχο

Η συνάντηση του δημάρχου με την υφυπουργό ναι μεν δεν ήταν κρυφή, όμως ουδέποτε δημοσιοποιήθηκε το περιεχόμενο των συζητήσεων, ενώ σε ερωτήσεις που έγιναν από εκπροσώπους της αντιπολίτευσης η απάντηση του κ. Μαλαφή ήταν γενική και αόριστη, όπως ανάλογη ήταν και η πριν λίγες ημέρες δήλωσή του ότι πήγε να ενημερωθεί… αφού διάβασε στις εφημερίδες τα τεκταινόμενα.

Έκτοτε, δηλαδή από τις αρχές Απριλίου και μετά την συνάντηση στις 29 Απριλίου 2024, προετοιμάσθηκε μεθοδικά από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η επίσκεψη πολυμελούς κλιμακίου στη Χίο, αύριο Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024 και η πραγματοποίηση της εκδήλωσης στις 6 το απόγευμα στο Ομήρειο, με πλήρες πρόγραμμα εισηγήσεων και ομιλητών που το ίδιο το υπουργείο κατήρτισε.

Το υστερόβουλο, ένα από τα πολλά της όλης υπόθεσης, ήταν να μπει μπροστά ο δήμος Χίου ως διοργανωτής και οικοδεσπότης (έστειλε πρόσκληση ο δήμαρχος και το πρόγραμμα που καταρτίσθηκε από την υφυπουργό), για να μην… κτυπήσει άσχημα ότι όλα αυτά τα κάνει το υπουργείο.

Η πρόσφατη αποκάλυψη πτυχών της «επιχείρησης αντιμόνιο» ανάγκασε τον δήμαρχο Χίου να επιχειρήσει λεκτικές διαφοροποιήσεις, με στόχο να θολώσει τα νερά και να προκαλέσει σύγχυση σε ό,τι αφορά την συμμετοχή του δήμου Χίου στην όλη υπόθεση.

Δεν αποκλείεται δε στην αυριανή εκδήλωση ο κ. Μαλαφής να διερωτηθεί «τίνος είναι το παιδί»;

61ΡΞΩΗΝ-ΠΜΣ

 

malafis_sdoukou 22.4.2024