Ουδεμία διαβούλευση, υπόγειες διεργασίες, τους άδειασε και ο Βρουλής για το αντιμόνιο της Χίου (βίντεο & φωτό)

Απολύτως υπογείως αποκαλύπτεται ότι εξελίχθηκαν οι συνομιλίες και όλες οι διεργασίες για τα μεταλλεία αντιμονίου στην Κέραμο Χίου, όπως ξεκάθαρα φάνηκε και στην σημερινή – Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024 – επίσκεψη κλιμακίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη Χίο και τις δηλώσεις της αρμόδιας υφυπουργού κας Αλεξάνδρας Σδούκου.

Ακόμα και ο αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Παντελής Βρουλής αποκάλυψε και στηλίτευσε την δήθεν δήθεν διαβούλευση, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι ο ίδιος ως αντιπεριφερειάρχης από το 2021 ουδεμία έχει ενημέρωση επί του θέματος παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς και της κας Σδούκου και των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου.

«Δεν ρωτηθήκαμε καθόλου. Δεν έχω καμία μα καμία ενημέρωση. Θεωρώ ότι μιλάμε χωρίς να έχουμε τις απαιτούμενες βάσεις για ένα τόσο μεγάλο έργο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βρουλής, εκφράζοντας συνάμα την δυσφορία του για την συγκεκριμένη τακτική.

Ανέφερε, επίσης, ότι η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σχεδίασε και υλοποίησε να περνά από την επίμαχη περιοχή που προορίζεται για την μεταλλευτική εκμετάλλευση η μεγάλη περιπατητική διαδρομή των 92 χιλιομέτρων, που διασχίζει τη Χίο από την μιά άκρη μέχρι την άλλη, δίνοντας με την αναφορά του αυτή στίγμα προθέσεων για το τι σχεδιάζεται στην περιοχή.

Η υφυπουργός σε ερώτηση του astraparis.gr γιατί βάζει μπροστά τον δήμο Χίου σε όλη αυτή την επιχείρηση, ο οποίος – άλλωστε – διοργανώνει και τη εκδήλωση σήμερα τις 6 το απόγευμα στο Ομήρειο, αρνήθηκε ότι γίνεται αυτό, αν και μόλις σήμερα και για πρώτη φορά έκανε το ΥΠΕΝ την δημόσια εμφάνισή του στη Χίο.

Βαφτίζουν διαβούλευση την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών

Σε άλλη ερώτησή μας για την απουσία διαβούλευσης με τους φορείς της Χίου και την τοπική κοινωνία η κα Σδούκου βάφτισε την επί χρόνια – όπως είπε – επικοινωνία των υπηρεσιών του υπουργείου με τους υπηρεσιακούς φορείς της Χίου ως διαβούλευση, η οποία – ισχυρίσθηκε – συνεχίζεται με την σημερινή εκδήλωση, στην οποία θα κληθούν να εκφράσουν θέση και γνώμη φορείς και πολίτες που το έμαθαν από τα μέσα ενημέρωσης, χωρίς να έχουν στην διάθεσή τους ή πρόσβαση στα κρίσιμα στοιχεία που απαιτεί μια δημόσια διαβούλευση.

Και χάρη κάνουν στους Χιώτες που το συζητάνε

Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ κ. Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης παρουσίασε ούτε λίγο ούτε πολύ και ως… χάρη αυτό που γίνεται, δηλαδή την στοιχειώδη και από καθέδρας ενημέρωση, τονίζοντας ότι επειδή πρόκειται για κρίσιμες ορυκτές ύλες «θα μπορούσαμε να υπερκεράσουμε τα πάντα», εννοώντας αντιρρήσεις, διαφωνίες, αντιδράσεις και φυσικά την δημόσια διαβούλευση.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα είπε ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει το φθινόπωρο με την παραχώρηση του δικαιώματος για έρευνα, από την οποία μετά από περίοδο περίπου δύο ή τριών ετών θα προκύψει αν το κοίτασμα είναι εκμεταλλεύσιμο.

Έτσι η Χίος θα πρωταγωνιστήσει στην Ευρώπη!

Προηγουμένως είχε αναφερθεί ότι οι έρευνες για το μεταλλευτικό πεδίο της περιοχής γίνονται επί πολλά χρόνια τώρα, αλλά παρόλα τούτα δεν υπάρχει ακόμα καθαρή εικόνα για τα αποθέματα και κατά πόσο είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμα. Αν και είναι από τα ελάχιστα στον ευρωπαϊκό χώρο και οι διεθνείς τιμές συνεχώς ανεβαίνουν!

Εξ αυτού δε του λόγου η κα Σδούκου πέταξε – για να… ανεβάσει και το “εγώ” των Χιωτών – ότι η όλη αυτή η υπόθεση μπορεί να οδηγήσει στο να πρωταγωνιστήσει η Χίος στην Ευρώπη!

Αμήχανος ο Μαλαφής, εκνευρισμός και προσωπική επίθεση από Ρυμική

Ο δήμαρχος Χίου κ. Γιάννης Μαλαφής επανέλαβε την αγάπη του για τη Βόρεια Χίο, επιτέθηκε σε όσους κατά το παρελθόν αντέδρασαν στις προτάσεις και προσπάθειές του για μεταλλευτικό πάρκο στην περιοχή Κεράμου, για την μαρίνα στα Λιμνιά Βολισσού, ενώ για το τρέχον ζέον ζήτημα ισχυρίσθηκε ότι μόνον μία φορά επισκέφθηκε το υπουργείο.

Χωρίς αυτό να σημαίνει, βέβαια, ότι η ολιγόλεπτη επίσκεψη του στην υφυπουργό στις 29 Απρλίου 2024, όπως ανάφερε σε χθεσινό ρεπορτάζ του ο astraparis.gr, ήταν και η μοναδική εμπλοκή του στην όλη υπόθεση.

Δεν έκρυψε, μάλιστα, τον εκνευρισμό του για όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, ήθελε να κλείσει άρον άρον η συνέντευξη και οι ερωτήσεις προς την κα υφυπουργό, λέγοντας ότι πρέπει να πάνε στην περιοχή Κεράμου και δεν έχουν χρόνο!

Περισσότερο εκνευρισμένος εμφανίσθηκε ο αντιδήμαρχος Αμανής κ. Κώστας Ρυμικής, ο οποίος αν και δεν ήταν στο πάνελ έκανε συνεχείς παρεμβάσεις από το… ακροατήριο, ενώ επιτέθηκε προσωπικά και στον διευθυντή του astraparis.gr Γιάννη Στεβή, λέγοντας του με τα μυαλά που κουβαλάτε κι έχετε μείνει στην εποχή του Στάλιν!