Παραιτήθηκε, αλλά παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το συνέδριο

Με συνολική αμφισβήτηση της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ κεντρικά, καθώς και των επιλογών της νομαρχιακής επιτροπής Χίου του κόμματος, συνοδεύει την επιστολή παραίτησής της από την Ν.Ε. η κα Μαρία Σαραντινίδου, η οποία και μας κοινοποίησε το πλήρες κείμενό της.

Το θέμα είχε αναδείξει ο astraparis.gr, με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του, στις 8 Δεκεμβρίου 2015 και υπό τον τίτλο «Φωτιές ανάβει στον ΣΥΡΙΖΑ Χίου το Νοσοκομείο».

Στην επιστολή της προς τον astraparis.gr, η κα Σαραντινίδου τονίζει ότι μας κοινοποιεί την επιστολή της παραίτησής της «από την στιγμή που κάποιος-α ανεγκέφαλος και κοντόφθαλμος αποφάσισε να σας δώσει προς δημοσιοποίηση, μέρος της επιστολής, κατηγορώντας με ότι αποχωρώ για προσωπικούς λόγους και όχι για πολιτικούς είμαι υποχρεωμένη προς αποκατάσταση της αλήθειας αλλά και για λόγους ηθικής να σας στείλω αυτούσια την επιστολή. Τα συμπεράσματα δικά σας».

Διευκρινίζουμε εν προκειμένω, για την άρση οποιασδήποτε παρεξήγησης, ότι ουδείς μας έστειλε τμήμα της επιστολής της, ούτε και αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ ότι ήταν προσωπικοί οι λόγοι της παραίτησής της. Το ρεπορτάζ ανέδειξε το θέμα του Νοσοκομείου, θεωρώντας τούτο ως το σημαντικότερο, ως εκείνο που «ξεχείλισε το ποτήρι». Γράφαμε δε χαρακτηριστικά: «Η απόρριψη της συγκεκριμένης πρότασης (σ.σ. για το Δ.Σ. του Νοσοκομείου) από την νομαρχιακή επιτροπή, θεωρείται ως «η πέτρα τους σκανδάλου» και ο κύριος λόγος, που οδήγησε την κα Σαραντινούδη στην απόφασή της να παραιτηθεί από το όργανο».

Δηλώνει, τέλος, ότι «ποτέ δεν είπα ότι θα παραμείνω υπεύθυνη της οργάνωσης Μαστιχοχωρίων και ότι θα παρακολουθώ τις συνεδριάσεις της Ν.Ε. Αποχώρησα επειδή δεν μου ταιριάζει ο ρόλος της μαριονέτας ακόμα και με ψήφο».

Τα βέλη κατά της συντονίστριας της νομαρχιακής

Η κα Σαραντινίδου στην επιστολή της παραίτησής της καταγγέλλει επιλεκτική προώθηση θεμάτων από την νομαρχιακή επιτροπή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας προς τούτο την συντονίστρια κα Βάσω Μιχαλοπούλου ότι οι προτάσεις των μελών «παραμένουν στα αζήτητα, στο τετράδιο της συντονίστριας».

Αναφέρει δε ως τέτοια παραδείγματα τις προτάσεις για περιοδεία στους χώρους εργασίας και στα χωριά και για επικοινωνία με τους πολίτες, καθώς και εκείνην για τον καθαρισμό των παραλιών από τα σωσίβια των προσφύγων.

Τέλος, ασκεί έντονη κριτική για την διαχείριση των προτάσεων των θεματικών οργανώσεων, με αποκορύφωμα την πρόταση της θεματικής Υγείας για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Νοσοκομείου.

Η επιστολή παραίτησης από την Ν.Ε. Χίου του ΣΥΡΙΖΑ

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Όταν αποφάσισα να παραμείνω στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την διάσπαση, στηρίζοντας την προσπάθεια της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, ήξερα ότι θα έρθουν πολλές δύσκολες στιγμές που θα αναγκαστώ να δικαιολογήσω επιλογές και νομοσχέδια που 30 χρόνια τώρα εναντιωνόμουν. Παρόλα αυτά, αποφάσισα να παλέψω για να βοηθήσω την «πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση», γνωρίζοντας πολύ καλά ότι μέσα σε ένα βαθιά καπιταλιστικό σύστημα δεν μπορείς να περιμένεις να εφαρμοστούν όσα πιστεύαμε και αγωνιζόμαστε όλα αυτά τα χρόνια.

Βέβαια, πολλά μπορώ να δικαιολογήσω, όχι όμως τα χημικά και τα δακρυγόνα στους αγρότες, ούτε την συνοδεία των ΜΑΤ στην πορεία του Πολυτεχνείου. Αυτά δεν είναι πρώτη φορά αριστερά. Είναι πολλοστή φορά, δεξιά και φασιστική καταστολή ανθρώπων που διεκδικούν. Ακόμα και αυτά, όμως, δεν είναι η αιτία που με οδήγησαν στο να παραιτηθώ από την Ν.Ε. Άλλωστε, δεν φεύγω από το κόμμα. Θα παραμείνω τουλάχιστον μέχρι το συνέδριο. Αλλά και τότε αν αποφασίσω να φύγω, δεν πρόκειται να πάω σε άλλον πολιτικό χώρο. Όλα αυτά τα χρόνια ήμουν συνεπής σε αυτόν τον χώρο και αν σταματήσει πλέον να μου εμπνέει  ελπίδα τότε θα αποσυρθώ τελείως από τα πολιτικά τεκταινόμενα.

Αποχωρώ, όμως, από την Ν.Ε. γιατί έχει  πάψει προ πολλού να μου εμπνέει όχι μόνο την ελπίδα αλλά και το όραμα. Όχι μόνο την αγωνιστικότητα, αλλά και την συντροφικότητα.

Από την διάσπαση και μετά η νομαρχιακή λειτουργεί για να προχωρούν επιλεκτικά μόνο κάποια θέματα. Οι προτάσεις που κάνουμε τα μέλη και οι οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται στην εισήγηση, παραμένουν στα αζήτητα, στο τετράδιο της συντονίστριας.

Παράδειγμα 1. Είχα πει τον πρώτο καιρό που ανέλαβε η νέα Ν.Ε. ότι η τεκμηρίωση που ανελλιπώς μας στέλνει η συντονίστρια δεν αφορά και δεν πρέπει να αφορά μόνο τα μέλη του κόμματος. Πρέπει να βγούμε από τα γραφεία. Πρέπει κάθε σαββατοκύριακο να είμαστε στα χωριά. Τα πρωινά σε χώρους εργασίας (όσοι σύντροφοι μπορούν). Πλήρη αξιοποίηση του βουλευτή προς αυτή την κατεύθυνση όποτε είναι δυνατό. Να βγούμε να αφουγκραστούμε  τον καθημερινό μόχθο των συμπολιτών μας στον αγώνα, στη δουλειά, στην κοινωνία, στην οικογένεια, στο χωράφι. Να επαναπροσδιορίσουμε τα ζητούμενα του κινήματος επιδιώκοντας τον καθορισμό στόχων πέρα και μακριά από μικροκομματικές και κυβερνητικές σκοπιμότητες και εκπροσωπήσεις. Δεν θυμάμαι να εναντιώθηκε κανείς σε αυτή την πρόταση. Δεν θυμάμαι, όμως, ούτε μια φορά να έχει βγει πρόγραμμα εξορμήσεων.

Παράδειγμα 2. Όταν συζητούσαμε το προσφυγικό. Είχα κάνει πρόταση να οργανώσουμε εξόρμηση για τον καθαρισμό των παραλιών από τα σωσίβια και να έρθουμε σε επαφή με το τμήμα οικολογίας του κόμματος για να εξετάσουμε την πιθανότητα ανακύκλωσης τους. Πάλι δεν θυμάμαι να έφερε κανείς αντίρρηση σε αυτό. Δεν είδα, όμως, να ληφθεί καμιά πρωτοβουλία προς αυτήν την κατεύθυνση. Αντίθετα, είδα μία ανάλογη πρωτοβουλία από τον στρατό, η οποία από την μια με χαροποίησε και από την άλλη με έκανε να ντραπώ για την δική μας κωλυσιεργία και αδιαφορία.

Η λειτουργία και οι αποφάσεις των θεματικών: Ο ρόλος όλων των θεματικών είναι να δρουν συλλογικά και δορυφορικά προς την Ν.Ε.

Η θεματική Υγείας από τον καιρό που την ανέλαβα συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα και έχει πάρει θέση (και έχει ανατρέψει καταστάσεις) σε σοβαρά θέματα που έχουν προκύψει στον νομό (ΠΕΔΥ, Παιδιατρική Νοσοκομείου, ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, Κέντρο Υγείας, ΕΚΑΒ, Νοσοκομείο). Καμιά άλλη θεματική δεν έχει να επιδείξει το έργο που έχει επιτελέσει η θεματική Υγείας. Παρόλα αυτά η αντιμετώπιση της από μέλη της Ν.Ε. κάθε άλλο παρά επιβραβευτική ήταν. Η θεματική Υγείας και εγώ προσωπικά δεχτήκαμε κακοήθη κριτική αλλά και άνιση μεταχείριση σε σχέση με άλλες θεματικές.

Ας ξεκινήσουμε από την θεματική Παιδείας η οποία πρότεινε ονόματα για το Υπηρεσιακό. Έλαβε γνώση η Νομαρχιακή; Όχι! Η δικαιολογία ότι αυτό απευθυνόταν  αποκλειστικά στους εκπαιδευτικούς και όχι σε όλη την κοινωνία της Χίου, δεν ευσταθεί. Ο τρόπος λειτουργίας είναι ίδιος για όλες τις θεματικές. Να συζητούν τα προβλήματα και τα θέματα του τομέα τους και να κατεβάζουν προτάσεις προς τη νομαρχιακή, η οποία σεβόμενη την ιδιαιτερότητα κάθε χώρου αλλά και τους συντρόφους που τον απαρτίζουν, να τις απορρίπτει ή να τις αποδέχεται (ξεκαθαρίζω εδώ, ότι εγώ θα ψήφιζα τυφλά την πρόταση των συντρόφων που ασχολούνται με τον τομέα αυτόν).

Η θεματική του Αγροτικού συμφώνησε (και καλά έκανε) να στηρίξουμε ανεπίσημα τον Κωσταρή στις εκλογές της ΕΜΧ. Αυτό ειπώθηκε έστω και ενημερωτικά στην ΝΕ; Όχι! Η δικαιολογία ότι ο ίδιος δεν ήθελε να συνδεθεί  το όνομα του με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν δίνει συγχωροχάρτι σε αυτόν/τήν που το διαχειρίστηκε.  Η τοποθέτηση του σ. Στάθη στην Βιβλιοθήκη δεν πέρασε ποτέ από την Ν.Ε. (με ευθύνη του κόμματος κεντρικά) ούτε όμως και  η παραίτησή του. Ενημερώθηκε η Ν.Ε.; Όχι!  Το ότι ήρθε το θέμα στην τελευταία Ν.Ε. οφείλεται στο ότι το απαίτησα εγώ στο νομαρχιακό γραφείο. Αν αυτό είναι η ίση μεταχείριση και η αμεροληψία απέναντι σε μέλη και οργανώσεις που ευαγγελίζεται η σημερινή αριστερά και η παρούσα Ν.Ε., εγώ δεν έχω καμιά θέση σε αυτή.

Ο χώρος της Υγείας και το Νοσοκομείο ειδικότερα είναι ο πιο ευαίσθητος χώρος και ο πιο ακατάλληλος ταυτόχρονα για να παίζονται στο όνομά τους, μικροπολιτικά παιχνίδια ρεβανσισμού με προσωπικές και τακτικιστικές σκοπιμότητες. Με αυτό τον γνώμονα και μόνο κατεβάσαμε στην νομαρχιακή τα ονόματα για τις θέσεις του διοικητού και των μελών του Δ.Σ. Το ότι δεν έγιναν αποδεκτά και ότι μπήκαν σε διαδικασία ψήφισης μαζί με άλλα που πρότειναν μέλη της Ν.Ε. είναι καταστατικά σωστό. Το κατά πόσο, όμως, είναι υπεύθυνη στάση σε ένα τέτοιο χώρο, να μην δίνεται βαρύτητα στην γνώμη αυτών που γνωρίζουν το θέμα πολύ καλά και που θα απολογούνται στο τέλος για όλα, γεννάει ένα μεγάλο ερωτηματικό. Δουλεύω 27 χρόνια στο Νοσοκομείο και χαίρω της εκτίμησης όλων των εργαζομένων και των συνεργατών μου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι είμαι εκλεγμένο μέλος στο επιστημονικό συμβούλιο, στο υπηρεσιακό και στην ομοσπονδία. Δεν θα ανεχτώ λοιπόν από κανένα και από καμία να αμφισβητούν την ακεραιότητα και την αξιοπρέπειά μου, μιλώντας σε εμένα για κλίκες και για οικογενειοκρατίες. Δεν θα ανεχτώ, όμως, κιόλας να απολογούμαι στο εξής για τις επιπόλαιες και εκδικητικές επιλογές που μεθόδευσαν ή που δεν απέτρεψαν κάποιοι.

Αν αναρωτιέστε γιατί δεν αντέδρασα αμέσως μετά από την εκλογική διαδικασία, η απάντηση έχει ως εξής: Ο Επιτροπάκης φεύγει τέλος του χρόνου. Όλοι νομίζαμε ότι τα μέλη του Δ.Σ. θα τοποθετούνταν μαζί με τον διοικητή. Η εξέλιξη όμως είναι ότι η τοποθέτηση του νέου διοικητή δεν ξέρουμε πότε θα γίνει (ίσως ούτε μέσα στο 2016) και άρα καθήκοντα προέδρου στο Δ.Σ. θα ασκεί ο αντιπρόεδρος. Δηλαδή, ένα από τα μέλη που θα τοποθετηθούν. Ιδού, λοιπόν, πεδίο λαμπρό με κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό αντίχτυπο για να φανεί η αξία των επιλογών κάποιων. Εγώ αρνούμαι να είμαι σε αυτούς που θα εισπράξουν είτε την δόξα είτε το ανάθεμα. Παραμένω μέλος του κόμματος και μέλος του ΜΕΤΑ υγειονομικών.

Σύντροφοι, για να συμπορευόμαστε σε κοινούς αγώνες θα πρέπει πάνω από όλα να υπάρχει δημοκρατικότητα, συλλογικότητα, εντιμότητα, ήθος. Η δικιά μας αριστερά είχε την κουλτούρα της ίσης μεταχείρισης  όλων των μελών, της συλλογικότητας των αποφάσεων, τον σεβασμό των οργάνων.

Πολλά από αυτά τα ξεχάσαμε. Μπήκαν στο χρονοντούλαπο μαζί με όνειρα και ιδεολογία.

Καλούς αγώνες

ΧΊΟΣ 4.12.2015

ΣΑΡΑΝΤΙΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ